К основному контенту
Чи зобов’язані покупці здавати речі при вході у супермаркет? Законність  огляду охоронцями  у супермаркетах, магазинах?



При вході до супермаркету, зазвичай, ми здаємо свої речі до камери схову. Та чи є це зобовязанням для покупців? І чи буде нести відповідальність торгівельний заклад коли з нашими речами зданими до камери схову щось трапиться чи їх поцуплять? А також чи має право охоронець супермармаркету чи іншого торгівельного закладу перевіряти наші речі, сумку та проводити особистий огляд при вході\виході з торгівельної зали?

В Постанові Кабіну Міністрів України від 15.05.2006 N 833 «Про затвердження Порядку
провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку
споживчих товарів») зазначається, що суб'єкт господарювання (торгівельний заклад:
супермаркет, магазин) зобов'язаний:
а) забезпечити досту споживачів до торговельних об'єктів без здавання на збереження
особистих речей, крім товарів, реалізація яких здійснюється у таких торговельних об'єктах;
б) створити умови для збереження речей споживачів, у разі, коли вхід до торговельного 
об'єкта з товарами, які реалізуються в таких закладах, заборонено.

Отже, коли Вас Не пускають із сумкою Ви маєте право зажадати «Книгу відгуків і пропозицій» і залишити в ній відповідний запис із вказівкою про порушення прав споживачів.

Досить часто можна побачити вивіски, що адміністрація супермаркету не несе відповідальності за збереження Ваших речей. Але це зовсім не так ! Відповідно до Цивільного кодексу (ст. 936) - передача речей до камери схову у супермаркеті є договором зберігання за яким одна сторона (зберігач – супермаркет, магазин) зобов'язується зберігати річ, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем – покупець, відвідувач), і повернути її поклажодавцеві у схоронності. Це підтверджується видачею покупцеві номерного жетона, іншого знака, що засвідчує прийняття речі на зберігання (ст. 937), що є фактичним укладенням договору зберігання з адміністрацією супермаркету.

Також необхідно наголосити, що відповідно до Цивільного кодексу (ст. 942):

 Зберігач (супермаркет/магазин)  зобов'язаний вживати усіх заходів, встановлених договором, законом, іншими актами цивільного законодавства, для забезпечення схоронності речі. Якщо зберігання здійснюється безоплатно, зберігач зобов'язаний піклуватися про річ, як про свою власну.

Відповідальність зберігача (супермаркету, магазину) у випадку втрати або ушкодження речі покупця (поклажодавця) передбачена статтями 950-951 Цивільного кодексу України. Відповідно до статті 951 збитки, завдані поклажодавцеві втратою (нестачею) або пошкодженням речі, відшкодовуються зберігачем:

·                     у разі втрати (нестачі) речі - у розмірі її вартості;

·                     у разі пошкодження речі - у розмірі суми, на яку знизилася її вартість.

Якщо внаслідок пошкодження речі її якість змінилася настільки, що вона не може бути використана за первісним призначенням, поклажодавець має право відмовитися від цієї речі і вимагати від зберігача відшкодування її вартості.  

Якщо адміністрація супермаркету, у випадку ушкодження речей у камері схову відмовиться добровільно відшкодувати заподіяні збитки в повному розмірі, ви маєте право звернутися з відповідним позовом до суду.

На жаль, слабким місцем у захисті своїх прав споживачами є доведення  в суді обставин, на які посилається особа, майно якої пошкоджене або втрачене. Адже, при здаванні сумок або інших речей на зберігання, ніде жодним чином не фіксується, що саме здається (наприклад, у сумці є смартфон чи інші цінні речі), опис переданих речей не робиться, оскільки таке законодавством не передбачено.  Але вихід з ситуації є! Доказом може бути запис камер спостережень з магазину, а також свідчення свідків – відвідувачів чи покупців магазину які знаходилися поруч.  Отже, якщо речі зникли чи пошкоджені в камері схову, вимагайте  від адміністрації надати Вам запис відеокамер та шукайте свідків. На практиці досить часто за такої ситуації співробітники магазину та охоронці ведуть себе вкрай знахабніло та неввічливо і перешкоджають в дотримуванні Ваших прав. В такому випадку одразу викликайте поліцію та пишіть заяву про крадіжку!

Ви маєте повне право відмовитися від зберігання ваших речей в комірках схову магазина  і пересуватися приміщенням супермаркету (магазину) зі своїми речами, сумками тощо. Але, слід зауважити, у вашій сумці не повинні бути товари, які реалізуються у даному магазині.

 Та досить часто покупець  забуває покласти раніше придбані товари, наприклад  на базарі чи в інших магазинах, які також реалізовуються в даному супермаркеті до камери схову:  вони туди не влазять чи просто не бажає їх туди класти . І в такому разі має повне право, адже жодний нормативно-правовий акт  не передбачає обов’язок відвідувачів торгівельних закладів (супермаркетів, магазинів)  здавати свої особисті речі в камери схову, пред’являти для огляду особисті речі охоронцям закладу (як при вході, так і при виході).

І, трапляється що людину можуть звинуватити в адміністративному правопорушенні чи крадіжці товару який реалізується саме в цьому торгівельному закладі. В даній неприємній ситуації доказом Вашої непричетності може слугувати товарний чек з іншого магазину. Якщо ж товар було придбано без чеку, наприклад на базарі і Вас безпідставно та зухвало звинувачують охоронці - вимагайте показати запис відеокамери, залучайте до діалогу адміністрацію магазину та вимагайте звірити номера товарів по накладних які реалізовує магазин з товаром у Вас.

Слід ще раз наголосити на тому, що проводити особистий огляд та обшукувати  Ваші речі при вході чи виході мають право тільки працівники поліції та державної служби охорони й лише в тому випадку, якщо покупець підозрюється в крадіжці товару!

Працівники магазинів не можуть примусити при вході в торговельний зал пред’явити придбані в інших місцях товари, а при виході - перевіряти правильність чека й оглядати речі покупця!

Охоронці супермаркету можуть лише попросити пред’явити те, що знаходиться у Вас в кишенях (пакеті, сумці, особистих речах тощо). Це є лише прохання, а не їхній наказ!У той же час, Ви самі на свій власний розсуд вирішуєте чи  пред’являти свої речі для огляду!

Якщо ж інцендент не вичерпано і Вас намагаються звинуватити в крадіжці, охоронці «розпускають руки» - сміливо і негайно викликайте поліцію!

Та, слідкуйте щоб до приїзду правоохоронних органів Вам не підкинули щось «зайве»! Фіксуйте дії охоронців на телефон, попросіть щоб вони представилися та предявили документи, приверніть побільше уваги інших відвідувачів, шукайте свідків.

І в жодному разі не йдіть з охоронцями в «кімнату огляду».








Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Виключне право адвокатів на представництво в судах.  Зовсім скоро настануть зміни в наданні правової допомоги тільки адвокатами :  Стаття 131-2. Для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура. Незалежність адвокатури гарантується. Засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні визначаються законом. Виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення. Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена";     11) представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1